.

.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Πως να αξιοποιήσετε τα επιδοτούμενα προγράμματα, Μέρος Ι

Το ΕΣΠΑ της νέας περιόδου αρχίζει σιγά-σιγά να υλοποιείται. Οι πρώτες προκηρύξεις αναμένονται το προσεχές διάστημα και το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών είναι μεγάλο. Η επιτυχή υλοποίηση και αξιοποίηση των επιδοτούμενων προγραμμάτων για τη δημιουργία μίας νέας επιχείρησης ή την δραστηριοποίηση μίας υπάρχουσας σε ένα νέο αντικείμενο προϋποθέτει την υλοποίηση των 11 βημάτων που περιγράφονται στο infographic. Τα βήματα αυτά υλοποιούνται σε τρία στάδια:
1ο στάδιο: Αντικείμενο επιχείρησης
2ο στάδιο: Αίτηση χρηματοδότησης
3ο στάδιο: Υλοποίηση επένδυσης.

Παρακάτω αναλύονται συνοπτικά τα 4 πρώτα βήματα του πρώτου σταδίου:
  1. Επιλογή αντικειμένου επένδυσης/επιχείρησης: Επιλέγουμε εκείνο το αντικείμενο επένδυσης/επιχείρησης που θεωρούμε ότι είναι επιχειρηματική ευκαιρία (χαμηλός ανταγωνισμός, παροχή νέων υπηρεσιών, παραγωγή νέων προϊόντων, κλπ), γνωρίζουμε πως να παρέχουμε τις υπηρεσίες ή να παράγουμε τα είδη μας (έχουμε δηλαδή εμπειρία), γνωρίζουμε τις συνθήκες της συγκεκριμένης αγοράς (προμηθευτές, πελάτες, ανταγωνισμός, διανομή, τιμές, κλπ) και όχι αν υπάρχει πρόγραμμα επιδότησης για να επιδοτηθούμε. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν επιλεγεί αντικείμενο επένδυσης/επιχείρησης με μοναδικό κριτήριο την ύπαρξη επιδοτούμενου προγράμματος θα αποτύχουμε και θα χάσουμε τα χρήματά μας. Με την ολοκλήρωση του βήματος θα πρέπει να έχουμε καταλήξει στο αντικείμενο της επένδυσης/επιχείρησης και στην περιοχή που θα δραστηριοποιηθούμε.
  2. Καταγραφή επενδυτικών δαπανών: Μετά την επιλογή του αντικειμένου επένδυσης καταγράφουμε τις επενδυτικές δαπάνες που είναι απαραίτητες για τη υλοποίησή του όπως: κτηριακά, παραγωγικός εξοπλισμός, ηλεκτρονικός και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός και λογισμικό, βοηθητικός εξοπλισμός παραγωγής, εξοπλισμός και έπιπλα γραφείου, λοιπός εξοπλισμός, δαπάνες προβολής και προώθησης, δαπάνες πιστοποίησης με συστήματα ποιότητας, κλπ. Στη συνέχεια συγκεκριμενοποιούμε τις δαπάνες καθορίζοντας τις απαραίτητες ποσότητες, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού, κλπ και κάνουμε την έρευνα αγοράς για να επιλέξουμε τους προμηθευτές μας. Με την ολοκλήρωση του βήματος θα πρέπει να έχουμε δημιουργήσει έναν πίνακα με τον αρχικό προϋπολογισμό της επένδυσης.
  3. Προσδιορισμός ύψους επένδυσης βάσει διαθέσιμης ρευστότητας: Μετά τον καθορισμό του αρχικού προϋπολογισμού της επένδυσης αξιολογούμε τις δυνατότητες χρηματοδότησής της από εμάς με δικούς μας πόρους. Οι πηγές χρηματοδότησης της επένδυσης από δικούς μας πόρους μπορεί να είναι ατομικές και οικογενειακές αποταμιεύσεις, δανεισμός από συγγενείς και φίλους, δανεισμός από τραπεζικά ιδρύματα, κλπ. Αξιολογώντας τις δυνατότητες άντλησης χρημάτων από τις παραπάνω πηγές καθορίζουμε το ύψος της επένδυσης που μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε και κατά συνέπεια να υλοποιήσουμε. Με την ολοκλήρωση του βήματος αυτού θα πρέπει να έχουμε καθορίσει το ύψος του προϋπολογισμού που μπορούμε να υλοποιήσουμε.
  4. Ιεράρχηση επενδυτικών δαπανών βάσει ύψους επένδυσης: Έχοντας καθορίσει το ύψος της επένδυσης που μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε-υλοποιήσουμε επανερχόμαστε στον αρχικό προϋπολογισμό του βήματος 2 και κατατάσσουμε και ιεραρχούμε τις δαπάνες του σε κατηγορίες (Α, Β, Γ, κλπ). Στη συνέχεια επεξεργαζόμαστε τις ποσότητες ανά δαπάνη ώστε και περισσότερες κατηγορίες δαπανών να κάνουμε και η επιχείρηση να λειτουργεί απρόσκοπτα. Ο καθορισμός των ποσοτήτων θα πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπ΄ όψιν πχ τον αριθμό των εργαζομένων, την ποσότητα των παραγόμενων ειδών, τον αριθμό των πελατών που θα εξυπηρετούμε, κλπ. Ο βασικός μας στόχος θα πρέπει να είναι να δημιουργήσουμε μία επιχείρηση με το χαμηλότερο δυνατό ύψος επένδυσης. Αν το πλάνο μας είναι να απασχολήσουμε 3 υπαλλήλους γραφείου μετά το δεύτερο έτος λειτουργίας της επιχείρησης, δεν υπάρχει λόγος να αγοραστούν όλοι οι υπολογιστές από την έναρξή της, κλπ. Με την ολοκλήρωση του βήματος αυτού θα πρέπει να έχουμε δημιουργήσει έναν πίνακα με το βασικό προϋπολογισμό της επένδυσης.
Μέχρι τώρα στα πρώτα 4 βήματα δεν έχουμε αναφερθεί σε επιδοτούμενα προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι η προετοιμασία και ο σχεδιασμός γίνονται ανεξάρτητα από την ύπαρξη επιδοτούμενου προγράμματος. Όταν έχουμε ολοκληρώσει το σχεδιασμό δημιουργίας της επιχείρησής μας το επιδοτούμενο πρόγραμμα θα πρέπει να "κουμπώσει" στο πλάνο μας και να μας βοηθήσει να το υλοποιήσουμε γρηγορότερα. Η συμμετοχή σε επιδοτούμενο πρόγραμμα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένας εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης ενός επενδυτικού πλάνου σε συνδυασμό με τις πηγές χρηματοδότησης του 3ου βήματος. Η αναζήτηση επιδοτούμενου προγράμματος θα πρέπει να γίνεται για να δούμε αν μπορεί να "κουμπώσει" στον σχεδιασμό μας και όχι να "κουμπώσουμε" το σχεδιασμό μας στο επιδοτούμενο πρόγραμμα.
Στην επόμενη ανάρτηση θα αναφερθούμε στα 3 βήματα του 2ου σταδίου της αίτησης χρηματοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: